Ortodonti (Diş Teli Uygulamaları)

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının önlenmesi, teşhis edilmesi, ve tedavisi ile uğraşan bölümdür. Ortodontik tedavi, erken yaşta çene gelişimini yönlendirerek dişlerin doğru pozisyonlarda çene üzerinde yerleşmelerine yardımcı olur. Yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.

Ortodontik tedavi sabit veya hareketli olabilir.

1. Sabit Tedaviler

– Braket uygulaması: Braket tedavisi, ark telleri, braketler ve lastiklerin kullanımından oluşur. Bu malzemelerin oluşturduğu mekanikle dişler arasında bir kuvvet ve gerginlik yaratıldıktan sonra, dişlerin yerlerinde aşamalı olarak değişme gerçekleşmesi sağlanır. Hedeflenen sonuca ulaşabilmek amacıyla braketler düzenli olarak, aylık periyotlarla kontrol edilir, gerekli ayarlamalar yapılır.

– Sabit Yer Tutucular: Süt dişlerinin erken kaybedildiği tek diş eksikliğinin olduğu durumlarda kullanılırlar. Kalıcı diş çıkıncaya kadar diğer dişlerin boşluğa kayması önlenir, dolayısıyla çapraşıklık engellenir.

2- Hareketli Uygulamalar

Hastaların kendilerinin takıp çıkararak kullandığı ortodontik apareylerdir.

– RPE(rapid palatal expansion) çene genişletici apareyler: Üst çenenin genişlemesini sağlar.

– Retainer: Teller olmadan şeffaf plakların kullanımıyla dişlerin düzeltilmesini sağlayan bir tedavi şeklidir. Pekiştirme apareyi olarak da kullanılır.

– Hareketli yer tutucular: Sabit yer tutucularla aynı fonksiyonu görmektedir. Birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

– Hareketli pekiştiriciler: Tedavi sona erdiğinde dişlerin yerini korumak için kullanılan pasif apareylerdir.

– Headgear: Üst çenenin önde konumlandığı durumlarda üst çeneyi geriye almak için büyüme ve gelişim dönemindeki çocuklarda uygulanabilen ağız dışı aygıttır. Üst çenenin gelişimini yavaşlatır ve arka dişleri oldukları yerde tutarken ön dişlerin arkaya doğru gitmesini sağlar. Çeşitli tipleri mevcuttur.