Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Diş hekimliğinde Pedodonti bilim dalı, insanın doğum anından başlayıp süt dişlerinin tamamının değiştiği ve süt dişlerinden sonra çıkan esas dişlerin gelişimini tamamladığı 15 yaşına gelene kadar, süt ve esas dişlerinin korunması ve tedavisi üzerinde çalışmaktadır.

Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu (Dental Fobi)

Diş dolguları, kök kanal tedavileri, diş çekimleri gibi tüm çocuk diş tedavilerini eğlenceli ve huzurlu bir tecrübeye dönüştürür.

Çocuk Diş Sağlığı Hakkında

Çocukların sağlıklı beslenmesi ve doğru diş fırçalama bilmesi ile diş çürüklerinden uzak kalabilirler. Çocuğun dişlerinden birinde çürük görülmesi üzerine diş hekimi tarafından takibe alınmalı ve diğer dişlere de geçmemesi sağlanır. Çocuklar daha küçük yaştayken, diş hekimi veya diş kliniklerine götürülerek alışmalarına yardımcı olunmalıdır. Ayrıca, anne ve babalar da çocukları için diş sağlığı konusunda bilgilerini arttırmalıdır.

Bir çocuğun ağzında 20 adet süt dişi vardır. Hepimizin bildiği üzere bu süt dişleri çocuğun beslenmesine yardımcı olmak içindir. Bununla birlikte süt dişleri çocuğun konuşması için de önemlidir. Çocuk diş hekimliği ileride çıkabilecek sorunları tahmin ve teşhis etmek için önemlidir. Bu bir anlamda “koruyucu diş hekimliği” olarak da adlandırılmaktadır.

Bebeğin Dişleri Çıkmaya Başladığı Zaman

  • Bebeği emzirerek uyutmayın.
  • Bebeğin dişlerini ıslak bir bezle temizledikten sonra uykuya yatırım.
  • Bebeği şeker katkılı süt biberonla asla uyutmayın.
  • Bebeği, biberonu bitirmeye zorlamayın. Bebeğin kusmasına sebep olur.
  • Biberonun sıcaklığını kontrol etmek için ağzınıza sokmayın.
  • Biberona koyarak içirdiniz meyve suları faydalıdır. Ancak çok sık verildiğinde diş çürümesine sebep olabilir.
  • Bebek 1 yaşına geldiğinde biberonu terk etmeye gayret ediniz. Sıvı gıdaları bardak ile içmeye alıştırırız.